Vanaf 3 december 2010 en tot en met 31 december 2010 kan je in de bibliotheek van Harelbeke de tentoonstelling ‘Leve(n) de Leie’ bezoeken. Ik maakte deze tentoonstelling voor het ‘dichter bij het water’-project. Veel mensen weten nauwelijks nog iets over de Leie. Dat de Leie in Frankrijk ontspringt, en via de Schelde naar Gent stroomt. Maar wat weet men nog meer over deze rivier die mee aan de oorsprong lag van het ontstaan van Harelbeke? De rivier werd vervuild, in een betonnen bedding gevangen, het vuile water verstopt achter hoge appartementen. Maar het tij keert! De Leie krijgt een nieuwe toekomst. Er worden grootste plannen gemaakt voor een nieuwe aanpassing van de rivier. Er moeten grotere boten van op de Seine naar de Schelde geraken. De rivier wordt weer zichtbaar gemaakt in de stad, het water wordt proper, er moet ruimte worden gemaakt voor nieuwe natuur langs het water.

De tentoonstelling is als het ware een ‘thuismatch’, in een aantal gedichten kijk ik via rivierpoëzie met een nostalgische blik terug op de veranderingen op Overleie in de voorbije 40 jaar. Ze worden gecombineerd met historische en ecologische informatie over de Leie (zit er weer vis in de Leie?). Je ziet een verhaal dat is geïllustreerd met nieuwe en oude foto’s van de Leie. Er wordt een verhaal verteld van een rivier met toekomst. Een unieke gelegenheid om de onbekende Leie in Harelbeke te herontdekken!

Van 3 tot 31 december
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2

8530 HARELBEKE

Openingstijden:

Maandag van 15u00 tot 18u00
Dinsdag van 13u30 tot 20u00
Woensdag van 13u30 tot 18u00
Donderdag van 13u30 tot 20u00
Vrijdag van 13u30 tot 20u00
Zaterdag van 10u00 tot 12u00 en van 13u30 tot 16u00