Dit jaar stond ‘Gedichtendag’ in het thema van ‘Stroom’. Op zo’n dag moet een rivierdichter natuurlijk ook uit de kast komen. Voor deze gelegenheid heb ik het gedicht ‘Wat moet ik met de Leie’ geschreven. Van het gedicht werden er 10 houtetsen gemaakt (op de website kan je de ets bekijken). Vandaag, gedichtendag in Vlaanderen en Nederland, ging ik bij de Leieburgemeesters langs om het gedicht voor te dragen.

Gisteren begon de trip op het stadhuis in Harelbeke, vandaag werden achtereenvolgens burgemeesters De Clerck (Kortrijk), Stevens (Wielsbeke), Bossuyt (Menen), Seynhaeve (Wevelgem), Vereecke (Kuurne) en Vanryckeghem (Waregem) bezocht. Een roadtrip van zo’n goeie 150 kilometer over verharde wegen (misschien had ik de bezoeken met de boot moeten doen). De reis eindigde bij directeur Karel Debaere van de Intercommunale Leiedal. Leo Clinckers, de gedeelde bestuurder van W&Z (de regiseur van zowel Seine-(Leie)-Schelde als het rivierherstelproject kreeg vandaag per post een exemplaar van het gedicht toegestuurd.

Het werden stuk voor stuk boeiende ontmoetingen, de burgemeesters legden hun Leieplannen en ideeƫn op tafel. Het is natuurlijk geen eenvoudige opdracht: economie, transport, recreatie, cultuur en ecologie verzoenen.
Verschillende organisaties claimen de steeds schaarser worden open ruimte in deze regio. Industrie, landbouw, ambacht … laten op verschillende fora hun stem klinken. Maar wie neemt het op voor de natuur?

Het bezoek aan de burgemeesters was in elk geval leerrijk en boeiend.